Motor verkopen:
hoe doe je dat?

Je motor verkopen doe je niet elke dag. Voor veel eigenaren is een motor een kostbaar bezit. Er zijn maar weinig die als vervoersmiddel enkel een motor hebben. Vaak staat er ook nog een auto voor de deur. Een motor heeft vooral ook emotionele waarde. Als dan het moment is gekomen om je motor te verkopen wil je dat het goed gaat. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, maar welke manier past het beste bij jou?

Wil jij je motor verkopen, maar weet je nog niet hoe? In dit artikel informeren we je over de mogelijkheden zodat je de juiste keuze kunt maken.

1. Motor verkopen: de reden

Achter elke motor die verkocht wordt zit een ander verhaal. Vaak verkopen motorrijders hun motor als ze op zoek gaan naar een andere motor. Dat kan zijn omdat een motor is verouderd, schade heeft of omdat iemand concreet op zoek is naar een snellere, zwaardere of juist lichtere motor. Een andere reden is tijdsgebrek waardoor een motor vaak stilstaat. Zonde natuurlijk, want dat kost geld en de conditie van een motor wordt er niet beter van.

Verkopen is niet altijd een vrijwillige keuze. Er zijn ook motorrijders die (tijdelijk) moeten stoppen omdat ze op korte termijn geld nodig hebben. Daarnaast kan door ouderdom of fysieke ongemakken het motorrijden niet meer gaan. Als je, om wat voor reden, je motor gaat verkopen kan dit op verschillende manieren. Mede afhankelijk van de reden kies je een van de opties.

2. Wat is mijn motor waard?

Het komt vaak voor dat motoreigenaren andere verwachtingen hebben van de marktwaarde dan de werkelijkeid. Voordat je je motor gaat verkopen is het daarom goed om te weten wat je motor waard is. Aan de hand daarvan kun jij je vraagprijs bepalen. Maar hoe kom je daar achter?

Wij raden je aan om zelf online te gaan kijken naar het aanbod van motoren van jouw merk en model. Bekijk meerdere motoren en let daarbij ook op de kilometerstad. Die kan de waarde beïnvloeden. Op deze manier krijg je een aardig beeld van de actuele waarde van je motor.

Er zijn ook websites waar je gratis de dagwaarde van je motor kunt bepalen, maar die prijzen zijn niet overal gelijk. Dat heeft te maken met het feit dat op sommige websites achteraf nog onderhandeld wordt over de prijs. Via deze site kun je ook een gratis waardebepaling opvragen en, als je dat wilt, meteen voor de geboden prijs je motor verkopen. Mits je omschrijving klopt met je motor is die prijs gegarandeerd. Er wordt achteraf niet onderhandeld over de prijs.

3. Motor verkopen, de mogelijkheden

Je kunt tegenwoordig op veel manieren je motor verkopen. Maar dat de keuze niet makkelijk is begrijpen we. Want wat vind je belangrijk? Vind jij de prijs het belangrijkst? Vind je het leuk om te kijken wie er allemaal belangstelling heeft? Of wil je er vooral zelf zo weinig mogelijk tijd aan besteden? Deze factoren spelen een rol bij je keuze. Kies vooral de manier die het best bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. Hieronder staan de meest gebruikelijke manieren.

3.1 Motor verkopen via Marktplaats

Als het gaat om het verkopen van (gebruikte) spullen denken de meeste mensen al snel aan een site als Marktplaats. Dit is de meest populaire website als het gaat om online spullen verkopen. Per maand wordt Marktplaats door ruim 7 miljoen mensen bezocht, om te verkopen én te kopen.

Wil je veel mensen bereiken? Dan is Marktplaats een manier om je motor te verkopen. Je plaatst zelf een advertentie en je ziet meteen of hij bekeken wordt. Wil je biedingen ontvangen, of heb je liever dat geïnteresseerden meteen contact met je opnemen? Je bepaalt het helemaal zelf bij het opstellen van de advertentie. Je betaalt voor het aanbieden van je motor minimaal €24,- en bent daarmee vier weken zichtbaar. Je hebt daarmee alleen geen garantie dat je hier je motor verkoopt.

3.2 Bordje ‘te koop’ aan je motor hangen

Je motor verkopen kun je heel basic doen door je motor in de tuin te parkeren met een bordje ‘te koop’ erbij. Je ziet het nog wel eens gebeuren. Het kan heel effectief zijn, maar je moet daarbij wel geluk hebben. Je bent in het voordeel als je aan een drukke straat woont. Dan wordt je motor veel gezien. Het nadeel is dat waarschijnlijk 99% van de voorbijgangers niet tot je doelgroep behoort. Het kan dus lang duren voordat je een serieuze geïnteresseerde aan je deur krijgt.

3.3 Motor in consignatie verkopen

Veel motoreigenaren die stoppen met motorrijden kiezen voor verkoop in consignatie. Dat betekent dat de motor bij de dealer in de showroom wordt geplaatst. Je spreekt met de dealer af wat je vraagprijs is. Je kunt je voor de prijs ook laten adviseren door de dealer. Nadat je de motor bij de dealer in de showroom zet hoef je alleen maar te wachten op een telefoontje met de mededeling dat je motor is verkocht. Hoe lang dit duurt is moeilijk in te schatten.

3.4 Motor inruilen

Je kunt je motor ook inruilen bij een dealer. Dat doe je wanneer je een andere motor koopt. Je zoekt een motor uit die je wilt kopen en gaat vervolgens over de prijs onderhandelen. Daarbij wordt vaak over één prijs gesproken: de prijs die je voor de nieuwe motor betaalt, minus de inruilprijs van je gebruikte motor.

Bij auto’s gaat dit over het algemeen iets makkelijker. Niet alle motordealers zitten namelijk op elk willekeurig model te wachten.

3.5 Verkopen via social media

Social media worden steeds vaker ingezet om spullen te verkopen. Kijk maar naar de groepen op Facebook waar je per postcode of plaats je spullen kunt aanbieden. Je plaatst een advertentie en je bereikt meteen iedereen uit de buurt die lid is van de facebookgroep. Ideaal als je weet dat mensen makkelijk even langs kunnen komen om je motor te bekijken. Via via worden er ook vaak tips doorgegeven, dus je kunt hier best nog wel eens succes hebben. Het nadeel is dat het publiek in deze groep heel breed is. Wil je juist de motorrijders bereiken? Dan kun je je beter richten op een specifieke groep alleen voor motoren. Motoren te koop is zo’n Facebook groep waarbij alleen motoren worden verkocht. Deze groep heeft meer dan 11.000 leden die een motor willen verkopen, danwel kopen.

3.6 Verkopen via ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl

Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is een verkoopsite waarbij je online gratis je gebruikte motor kunt verkopen aan een RDW-erkende dealer. Of je nu een jong gebruikte motor hebt, een oud model of een schademotor hebt staan. Je vult het formulier in en op basis van jouw informatie plaatsen aangesloten dealers biedingen. Je ontvangt het hoogste bod en je bepaalt uiteindelijk zelf of je akkoord gaat.

Deze website richt zich uitsluitend op verkoop van particulier naar dealer. De website met het aanbod is daarom ook afgeschermd, je kunt hier als particulier geen motor kopen. Daardoor kan een site als ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl ook beloven dat de verkoop 100% veilig is.

Er zijn meer vergelijkbare verkoopsites waar je je motor kunt aanmelden. Het voordeel bij ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dat je het grootste netwerk bereikt. Over het algemeen betekent dat dat je sneller, en dankzij de vele aangesloten dealers, in de meeste gevallen voor een betere prijs je motor kunt verkopen. Ga je voor de hoogste prijs? Dan is dit misschien niet de meest ideale manier voor jou. Immers, de dealers die op je motor bieden gaan je motor waarschijnlijk weer doorverkopen. Zij willen er natuurlijk ook iets aan verdienen. Kies voor ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl als je voor veiligheid en gemak gaat: je loopt geen enkel risico en hoeft je nergens zorgen over te maken. Lees hier stap voor stap hoe je motor verkopen via ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl werkt.

3.7 Samenvatting

Hieronder vind je in een handig overzicht de voor- en nadelen van de verschillende verkoopmethodes.

4. Tips voor een succesvolle verkoop

4.1 De juiste informatie

Als je je motor gaat verkopen heb je een advertentie nodig. Kies je voor Marktplaats? Dan moet je advertentie pakkend zijn en informeren. Je probeert immers je motor te verkopen aan particulieren én je wilt opvallen in het aanbod. Kopers willen niet alleen de technische informatie, maar ook jouw ervaring met de motor weten. Hoe rijdt hij en waarom verkoop je je motor? Zo krijgt een koper een beter beeld. Verkoop je je motor aan een dealer? Dan is de reden van verkoop vaak minder van belang, al mag je het natuurlijk altijd noemen.

In eerste instantie zijn bij de verkoop van je motor de volgende drie punten van belang: merk, model en bouwjaar. Daarnaast is de kilometerstand belangrijk om een goed beeld van je motor weer te geven. Vervolgens komt de staat van je motorfiets. Hoe is het profiel van de banden en wat voor opties heeft je motorfiets? Dit zijn essentiele dingen om te weten. Hoe minder informatie je geeft, hoe meer vragen er komen.

4.2 Wees eerlijk

Houd nooit informatie achter. Vroeg of laat komt een koper daar achter en daar heeft niemand iets aan. Wees eerlijk in je informatie. Is je motor een keer gevallen? Vermeld dit dan. Zijn er onderdelen beschadigd of heeft je motor roest? Vertel hier dan over. Ook hoeveel schade er eventueel is. Door overal eerlijk en helder over te zijn is de kans op succes groter. Dat klinkt misschien wat raar als je probeert een oude verroeste motor te verkopen, maar de mensen die reageren weten waar ze op bieden en zijn dan dus oprecht geïnteresseerd. Je hebt er niks aan als mensen bij het zien van je motor meteen afhaken.

4.3 Foto’s van je motor

De uitdrukking ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ gaat ook zeker op bij het verkopen van een motor. Je kunt met foto’s immers alles laten zien: hoe goed een motor is onderhouden, of wat eventueel de schade is. Gebruik geen foto’s van vijf jaar oud, maar maak nieuwe foto’s. Het beste kun je eerst je motor schoonmaken, zodat je alles goed kunt laten zien. Net als bij het geven van informatie geldt ook hier dat je dingen niet moet verbergen. Zit er een deuk in de tank? Laat dat zien. Heeft je motor roest? Maak hier een foto van. Alleen op die manier kan de verkoop een succes worden. Ziet je motor er picobello uit? Foto’s! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. :)

4.4 Het juiste moment

Veel mensen zitten met de vraag: wanneer is een goed moment om je motor te verkopen? Afhankelijk van de verkoopmethode kun je dit bepalen. Verkoop je aan particulieren? Dan kun je het beste vroeg in het seizoen je motor verkopen. Dan zijn motorrijders weer bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen en is de vraag naar motoren groter. Verkoop je aan een dealer? Zelf of via ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl? Dan maakt het in principe niet uit. Dealers zijn het hele jaar door bezig met het aanvullen van hun voorraad. De kans op succes is dan net zo groot als in het voorjaar. Laat je motor dus niet een hele winter staan, als je er graag vanaf wilt.

4.5 Wees bereikbaar

Heb je je motor te koop gezet? Zorg er dan voor dat mogelijke kopers je kunnen bereiken. Een telefoonnummer vermelden kan helpen als je snel wilt handelen. Geïnteresseerden kunnen je zo snel bereiken bij vragen of interesse. Een e-mail adres is al een goed begin, maar zorg er wel voor dat je je inbox in de gaten houdt en ook mailtjes zo snel mogelijk beantwoord.

5. Conclusie

Je motor verkopen hoeft niet moeilijk te zijn, maar voor het grootste succes doe je er goed aan om het wel voor te bereiden. Zorg dat je de informatie over je motor compleet hebt en maak nieuwe foto’s. Kies voor de manier waarbij jij je goed voelt. Bijna elke methode heeft zowel voor- als nadelen. Je moet voor jezelf bedenken wat het zwaarst weegt.

Wil je op een makkelijke manier en zonder risico’s je motor verkopen? Meld je motorfiets dan gratis en vrijblijvend aan op ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl. Op de pagina met onze werkwijze kun je alles stap voor stap nalezen. Succes met de verkoop van je motor!

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands