Zijn motorbendes echt gevaarlijk?

motorclubsAls we het hebben over motorbendes lijkt dit zo’n ver-van-mijn-bed-show, maar niets is minder waar. Ook in Nederland zijn motorclubs actief, maar zijn ze echt zo gevaarlijk zoals het op tv doet lijken? We nemen je mee in de wereld van de Nederlandse motorbendes. De aantocht van motorbendes wordt altijd onder het luide gebrul van motoren aangekondigd. Ze rijden rond, drinken wat met elkaar en er worden in het diepste geheim plannen voor een bijeenkomst gemaakt. De motorbendes komen regelmatig in het nieuws en ook in Nederland horen we steeds vaker over deze geheimzinnige groepen motorrijders. Wat gebeurt er allemaal in dat wereldje en moeten wij er eigenlijk bang voor zijn?

Motorbendes Nederland

motorclubs NederlandEen motorbende wordt gevormd door meerdere motorrijders. Ze komen uit dezelfde omgeving, hebben dezelfde geloofsovertuiging of rijden bijvoorbeeld op hetzelfde motormerk. De bendes hebben allemaal andere doelstellingen en dat is ook de reden dat er verschillende clubs zijn opgericht. In Nederland vormen vier motorclubs de grootste en meest invloedrijke motorbendes. De Hells Angels, Bandidos, Satudarah en No Surrender zijn in dit land het meest bekend. We beschrijven ze hieronder in het kort.
  • Hells Angels De Hells Angels vormen de oudste van de bestaande motorbendes. In 1948 werd de club in California opgericht. Ook in Europa zitten verschillende clubs. Het Chapter in Amsterdam heeft de grootste naam en wordt ook wel gezien als de meest invloedrijke in Europa. Het motto van de Hells Angels is: “When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets.”
  • Bandidos Oorspronkelijk komt de motorclub Bandido’s uit Texas, in de Verenigde Staten. Daar is de club in 1966 opgericht. In 2014 werd er door de Bandido’s een chapter in Nederland geopend. Veel leden van andere clubs zijn toen overgestapt. Het motto van de club luidt als volgt: “We are the people our parents warned us about.”
  • Satudarah De grootste motorclub in Nederland is Satudarah. De motorclub Satudarah MC Maluku is een van oorsprong Nederlandse motorclub en is in 1990 opgericht in Moordrecht. De motorclub heeft inmiddels tientallen afdelingen verspreid over de hele wereld. De Hells Angels vormen de grootste vijand voor de motorbendes Satudarah en de Bandidos. Daarom onderhouden deze twee clubs warme banden.
  • No Surrender De No Surrender MotorClub is net als Satudarah Nederlands. Deze club is in 2013 door een ex-bestuurder van Satudarah opgericht. Bij het ontstaan van nieuwe motorbendes zijn er altijd leden die overstappen. Dat is ook bij deze club zo gegaan en inmiddels is de motorclub actief in zeven landen.

Bikes Angels

Er zijn ook motorbendes die je niet zo snel in het nieuws ziet. Deze clubs willen vooral heel onschuldig en in alle vrede mooie motorroutes rijden en hun passie voor motoren met elkaar delen. Vooral het stoere uiterlijk en een groot logo achterop het motorjack moeten indruk maken. Bikes Angels is zo’n motorbende die al sinds 2006 bestaat. De club is opgericht in Nederland en hij breidt zich snel uit naar andere Europese landen. Er zit inmiddels ook een vestiging in België. Het motto van de Bikes Angels luidt: “Wij zijn de mensen bij wie je gratis en snel je motor kunt verkopen.” Bikes Angels

Conflicten

Met de komst van meerdere motorbendes ontstaan er ook conflicten. Dat komt omdat de bendes allemaal hun eigen territorium claimen. Als daar een andere motorclub wordt opgericht leidt dit al snel tot rivaliteit. De actualiteit rondom motorbendes beperkt zich altijd tot onderlinge conflicten. Onschuldige burgers hebben in Nederland nauwelijks last van de motorbendes. De meeste leden hebben gewoon een baan, en je kunt ze overdag tegenkomen zonder dat je door hebt dat het iemand van een motorbende is. Hooguit veroorzaken sommige clubs wat geluidsoverlast, maar veel gevaarlijker dan dat is het nog niet geworden. Je moet natuurlijk nooit zomaar aan een ander zijn motor zitten, maar dat zal geen enkele motorrijder waarderen.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands