Motorproducent Yamaha onder vuur

Yamaha Tricity verkopenNog niet zo lang geleden lanceerde Yamaha de prototypes van twee nieuwe driewielers, de 03GEN-f en de 03GEN-x. De futuristische driewielers zijn een uitbreiding op de al bestaande Tricity. De driewielers van Yamaha worden nu onder vuur genomen door andere producenten uit Italië en Nederland die beweren dat de ideeën gestolen zijn. Yamaha is al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van gemotoriseerde driewielers. Het voordeel van de driewielers is dat een autorijbewijs al voldoende is om op te mogen stappen. Hier ligt dus nog een grote markt en dat blijkt wel uit de felle concurrentie die op dit moment heerst. Yamaha krijgt het met de driewielers nog moeilijk, want het Italiaanse merk Piaggio sleept het Japanse merk voor de rechter vanwege plagiaat.

Yamaha voor de rechter

Yamaha verkopenDe eerste driewieler die Yamaha in 2014 lanceerde was de Tricity. De Japanse fabrikant ging hiermee de concurrentie met de grote merken Piaggio en Peugeot aan. Piaggio kwam in 2006 met de eerste driewieler met twee meehellende voorwielen op de markt: de MP3. Peugeot kwam in 2013 met de Metropolis. De driewielers van Piaggio en Peugeot waren erg zwaar, groot en prijzig. Yamaha probeerde met de Tricity een lichtere, meer wendbare en betaalbare driewieler te introduceren. Piaggio heeft nu zowel Yamaha als Peugeot beschuldigd van plagiaat. Piaggio heeft naar eigen zeggen meerdere patenten op de driewieler en die zouden door de twee concurrerende merken zijn geschend. Piaggio heeft in eerste instantie alleen de Italiaanse importeurs van de Yamaha Tricity voor de rechter gedaagd. Als het Italiaanse merk gelijk krijgt zullen de gevolgen in eerste instantie alleen in Europa merkbaar zijn. In juni van dit jaar begint het hele proces.

Ook rechtszaak vanuit Nederland

Babboe bakfietsNiet alleen Piaggio heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Japanse moederbedrijf. Vorige week nog kwam Yamaha als betrouwbaarste merk naar voren, maar nu heeft zelfs Babboe het op het Japanse merk gemunt. Volgens de Nederlandse fietsfabrikant heeft Yamaha het concept voor de nieuwe 03GEN-x gestolen van een design dat al heel lang voor de Babboe bakfietsen wordt gebruikt. Yamaha is na de ontwikkeling van de Tricity gestart met het bouwen van driewielers volgens de GEN-filosofie. Die GEN-filosofie staat voor design en dynamiek. In 2014 lanceerden de Japanners de 01GEN en de 02GEN, een crossover motor en een elektrische rolstoel. Nu komen daar als het aan de Japanse fabrikant ligt nog twee modellen bij. De 03GEN-f ziet er erg futuristisch uit en is de sportieve variant van de twee. De 03GEN-x wordt een crossover die zich zowel op het asfalt als op onverharde wegen thuis voelt. Beide modellen worden net zoals bij de Tricity voorzien van twee wendbare voorwielen. De Babboe BIG heeft ook roterende voorwielen en dat design is al in 1934 gepatenteerd door de oprichter van de bakfietsen. Met name door het klassiek ogende uiterlijk van de 03GEN-x komt Yamaha nu in het vaarwater van Babboe. Bekijk hieronder de conceptpresentatie van de nieuwe Yamaha driewielers.

Wat is er nu aan de hand?

Het is niet helemaal duidelijk om wat voor patenten het gaat. Als we de twee zaken naast elkaar leggen zou het in beide gevallen om de hellende voorwielen gaan, maar dan zou het juist logisch zijn dat Babboe in eerste instantie Piaggio aanklaagt. Het Italiaanse merk was de eerste motorfabrikant die met de hellende voorwielen op de markt kwam. De rechter zal uiteindelijk bepalen in hoeverre de patenten zijn gekopieerd en wat de gevolgen daarvan zullen zijn voor Yamaha. Het is uiteindelijk nog de vraag of de nieuwe modellen van Yamaha nog verder worden ontwikkeld en wat er met de Tricity gebeurt. Babboe is in ieder geval wel bereid om tot een financiële overeenkomst te komen, met name omdat de Japanse fabrikant al in zo’n ver gevorderd stadium is. De nieuwe GEN concepten kunnen we in de toekomst misschien toch wel verwachten, maar het zal nog wel even duren voordat we daar meer over weten. Wordt dus vervolgd.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands