Verkoop motoren in 2014 gestegen

Triumph verkopenDe verkoop van nieuwe motoren is in 2014 gestegen. We kunnen het aanduiden als een flinke stijging vergeleken met 2013, maar dat was nu ook niet zo moeilijk. Volgens VWE hebben zowel de occasions als nieuwe motoren het qua verkoopcijfers beter gedaan dan 2013. In de zomermaanden lagen de verkoopaantallen lager, maar dat is te verklaren doordat de tweewielers juist dan op het asfalt te vinden zijn. De voorbereiding voor het motorseizoen begint bij motorrijders al eerder, rond de maanden maart en april.

Occasions

Honda verkopenIn 2014 lag de verkoop van occasion motoren daarom in de eerste maanden het hoogst. De maanden maart, april en mei vormden de hoogste piek van 2014. Dat is vlak voor het hoogseizoen, dus heel verrassend is die piek niet. In de maanden daarna nam de verkoop iets af, maar bleef over het algemeen toch boven de lijn van 2013. Afgelopen jaar zijn er 7,1 procent meer occasions verkocht dan in 2013. Dat zijn in totaal 156.989 tweewielers. Honda staat ook in 2014 weer op de eerste plaats als het gaat om de meeste verkochte occasions, maar met een percentage van 4 procent is dit niet de grootste knaller. BMW, die op de tweede plaats staat, komt al meer in de buurt met een stijging van 12,4 procent. Ook Ducati, de nummer drie, stijgt met een percentage van 11,7 procent harder dan Honda. De absolute winnaar in de top tien is Triumph. De van oorsprong Britse fabrikant wist afgelopen jaar 15,5 procent meer occasion motoren te verkopen dan in 2013.

Nieuwe motoren

BMW verkopenOok de verkoopcijfers nieuwe motoren zijn in 2014 gestegen. Ten opzichte van 2013 is de verkoop met 12,87 procent gestegen, dat is een plus van 10.585 stuks. Op december na zijn er in alle maanden meer nieuwe tweewielers verkocht dan het jaar daarvoor. De grootste stijging was er bij het Touring segment. De verkoop van motorscooters en supersport bikes daalde in 2014 iets. Dat is opvallend, want van de eerste is het aandeel bij de tweedehands verkopen juist gestegen. Het best verkochte nieuwe model in Nederland in 2014 was de BMW R 1200 GS. BMW voert ook in 2014 de lijst aan met een marktaandeel van 18,92 procent. Het Duitse concern heeft in totaal 2003 nieuwe tweewielers verkocht. Hiermee verovert BMW voor de vijfde jaar op rij de eerste plek als het gaat om de verkoop van nieuwe motoren. Op de tweede plaats staat Yamaha met een aantal van 1362 (12,87%) en Honda claimt met 1304 verkochte motorfietsen (12,32%) de derde plaats. Honda heeft in 2014 naast Ducati, KTM en Triump minder motoren verkocht dan in 2013. Honda mag daarom nog blij zijn met de derde plaats, want fabrikanten als Suzuki en Kawasaki zijn snelle stijgers voor wat betreft de verkoop van nieuwe tweewielers.

Stijgende lijn voortzetten

Het streven voor de motorbranche is om ook in 2015 door te gaan met deze stijgende lijn in de verkoop van occasions en nieuwe tweewielers. 2013 was een heel slecht jaar voor de verkoop, de verkopen lagen toen het laagst sinds begin jaren ‘80. Dat de verkoopcijfers in 2014 hoger liggen dan in 2013 is daarom niet een hele bijzondere prestatie. Ook zijn er enkele fabrikanten die nog wat goed hebben te maken komend jaar. Dat zijn de fabrikanten waarvan de verkopen afgelopen jaar zijn gedaald. Ook Honda, die maar een kleine stijging liet zien, stelt waarschijnlijk als doel om in 2015 meer te laten zien. De fabrikant heeft afgelopen jaar een bijzondere mijlpaal gehaald, maar moet dit wel blijven waarmaken. Ben je benieuwd of de fabrikanten in 2015 weer mooie resultaten halen en of het aanbod van de tweedehands motoren een positieve invloed heeft? Volg onze blog of houd het Facebook en Twitterkanaal van ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl in de gaten.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands