Nieuwe verkeersregels, geen borden

zebrapad regelsIn 2015 zijn er verkeersregels veranderd en er stonden voor januari ook nieuwe verkeersborden in de planning. De regels zijn er wel, de verkeersborden alleen niet. De nieuwe verkeersregels gelden voor alle weggebruikers. De regels mogen eigenlijk niet als ‘nieuw’ bestempeld worden, want de regels waren er al. Ze worden alleen per 1 januari 2015 op een andere manier bestraft wanneer ze niet worden nageleefd. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dat eind vorig jaar bepaald.

Strengere straffen

Triumph verkopenVoorheen vielen nog veel regels onder de wet Mulder, dat wil zeggen dat ze volgens het bestuursrecht worden afgedaan. Per 1 januari 2015 vallen de 23 meest ernstige overtredingen van verkeersregels onder het strafrecht. In dat geval moet een overtreder voor de rechter verschijnen en die bepaalt wat een geschikte straf is. Een boete betalen en weer doorrijden is er dus niet meer bij. Voorheen gebeurde dat nog wel, maar als je kijkt naar de overtredingen zijn de plegers er met een boete nog goed vanaf gekomen. De zwaarte van de straf hangt er nu vanaf of een overtreder eerder in de fout is gegaan of dat dit de eerste aanhouding is. De rechter beoordeelt aan de hand daarvan wat de gevolgen zijn. Bij één keer de verkeersregels niet naleven zal de straf lager uitvallen dan wanneer iemand bijvoorbeeld voor de derde keer de mist ingaat.

‘Hufterovertredingen’

Voor de meest ernstige overtredingen, ook wel ‘hufterovertredingen’ genoemd, kan een rijontzegging of zelfs een celstraf worden opgelegd. Het is wel afhankelijk van de overtreding. Bij de ene overtreding is er vooral gevaar voor de bestuurder zelf, bij de andere zijn er ook andere verkeersdeelnemers betrokken als er iets misgaat. Het zal je dan ook verbazen dat sommige overtredingen ook daadwerkelijk worden gemaakt. Het niet voorrang verlenen van gehandicapten of blinden is bijvoorbeeld zo’n verkeersovertreding die strenger wordt bestraft.

Overtreding verkeersregels

Hieronder een greep uit overtredingen die nu strenger worden bestraft bij waarneming:
  • Het niet voor laten gaan van een gehandicapte of minder valide bij een voetgangersoversteekplaats;
  • Het links inhalen van een voertuig dat net heeft aangegeven linksaf te willen slaan;
  • Het niet voor laten gaan van een blinde met blindenstok;
  • Het negeren van stoptekens van de politie;
  • Het inhalen op een zebrapad;
  • Het rijden over een vluchtstrook;
  • Het keren of achteruitrijden op de autosnelweg.
De verandering van deze en de andere overtredingen zijn opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV).

Nieuwe verkeersborden

Naast de wijziging in bestraffing van overtreding van verkeersregels zijn er ook nieuwe verkeersborden toegevoegd aan het RVV. Dat was althans de bedoeling. De nieuwe verkeersborden zouden per 1 januari ingevoerd worden, maar dit is uitgesteld naar 1 juli van dit jaar. De veertien nieuwe borden moeten voor meer duidelijkheid zorgen over waar vrachtauto’s wel en niet mogen rijden en helpen weggebruikers eraan herinneren waar tram- en busbanen lopen. Ook uitwijkplaatsen worden met duidelijke borden aangegeven. Het RVV was waarschijnlijk te laat met het aanpassen van het reglement, dus nu moest het uitgesteld worden. De nieuwe verkeersborden zullen misschien niet meteen grote gevolgen hebben voor het verkeer, maar aanpassing in de verkeersregels als het goed is wel. Het strenger straffen is gunstig voor de verkeersveiligheid, want niemand zit te wachten op een uitstapje naar de rechtbank, of nog erger: naar een politiecel. Voor motorrijders geldt de aanpassing van deze verkeersregels misschien nog wel het meest. Een motor is veel sneller dan een auto en kan vaak nog snel iemand passeren of voorgaan. Bestuurders van een voertuig moeten nu twee keer nadenken voordat ze in overtreding gaan, want niemand zit te wachten op een enkeltje politiecel. Volg ons ook op Facebook, Twitter en Youtube voor meer nieuws.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands