Motorverkoop alweer in de plus

BMW verkopenDe motorverkoop is ook in de maand mei gestegen. Er is ruim 7 procent meer aan nieuwe motoren verkocht. Dat blijkt uit de cijfers van VWE voertuiginformatie- en documentatie. Tot nu toe zijn er in de maanden van 2015 meer motoren verkocht dan dezelfde periode van vorig jaar, op de maand februari na. In mei zijn er 1438 nieuwe motoren op kenteken gezet. In 2014 bleef de motorverkoop in dezelfde maand bij 1335 stuks. Dat is een stijging van 7,72 procent. Over de eerste vijf maanden van 2015 zijn er in totaal 6125 motorfietsen verkocht. Dat is een stijging van 6,56 procent in vergelijking met vorig jaar, want toen werden er in dezelfde maanden in totaal 5748 tweewielers verkocht.

BMW onder druk

bmw motor verkopenDe merken Yamaha en Kawasaki waren in de afgelopen maand de grootste stijgers. BMW blijft marktleider, maar moet wel een groot deel van het aandeel inleveren. Vorig jaar stond het Duitse merk met een verschil van 7,7 procent bovenaan. Nu is het verschil met Yamaha, de nummer twee op de lijst, nog maar 1,6 procent. Yamaha komt dus steeds dichterbij. BMW heeft nog niet zo lang geleden een verkooprecord gevestigd. In de maand april verbrak het Duitse merk wederom een maandrecord. De motorverkoop van BMW is over het algemeen gestegen, maar daar is in Nederland niet veel van te merken. De terugloop van de motorverkoop van BMW heeft vooral te maken met de dalende verkoop van de boxermodellen. Bij Yamaha is de verkoop van de motoren juist gestegen, waardoor het Japanse merk ineens wel heel dicht in de buurt van de eerste positie komt. Ten opzichte van vorig jaar heeft Kawasaki een grote sprong gemaakt. Dat heeft mogelijk te maken met de verhuizing van het verkoopkantoor. Dat werd afgelopen jaar van België naar Nederland verhuisd. Het aandeel van Honda is daarentegen na de verhuizing van de vestiging juist gedaald. Dat komt misschien doordat zij juist van Nederland naar België gegaan. Kunnen we daaruit concluderen dat de motorverkoop beter in Nederland kan blijven? Wellicht dat de terugkeer van de Honda Africa Twin nog kan zorgen voor een stijging. Aan de kwaliteit van de motoren ligt het niet. Ook bij de kleinere merken zien we grote verschillen. KTM en Ducati zagen allebei de motorverkoop in de eerste vijf maanden van dit jaar met honderd stuks toenemen ten opzichte van dezelfde periode van 2014. Daarnaast groeien ook de merken Vespa en Kymco gestaag. Het kleinere motormerk dat het minder goed doet is Husqvarna. Het Zweedse motormerk moest twee posities inleveren op de lijst met het meeste marktaandeel.

Imago slecht voor motorverkoop

Ook de motorverkoop van Harley-Davidson viel dit jaar tegen. Het Amerikaanse merk staat in Nederland op dit moment in een kwaad daglicht. Dat heeft niets met de kwaliteit van de motoren te maken, maar het is te wijten aan de onrust die er op dit moment bij de motorbendes heerst. Dat leidt er zelfs toe dat evenementen en tourritten van motorclubs die geen beruchte naam hebben worden afgeblazen door de autoriteiten. De motorclubs proberen zelf wel hun imago te verbeteren, maar met de dagelijkse actualiteit rondom de clubs slagen ze daar nog niet in. Er is nog niet geconcludeerd dat de terugloop van de verkoop de oorzaak is van de tegenvallende verkoopcijfers, maar liefhebbers van een Harley-Davidson kunnen misschien beter voor een ander merk kiezen willen ze de komende tijd nog eens meerijden met een tourrit. Aan de populariteit van het motorrijden in het algemeen ligt het in ieder geval niet, maar hoe de verdeling van de top-10 motormerken zich aan het eind van dit jaar gaat verhouden kan nog wel eens verrassend zijn. Harley-Davidson verkopen

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands