Motordiefstallen gedaald, diefstal scooters stijgt

scooter verkopenDe motordiefstallen zijn in 2014 met ruim 10 procent gedaald ten opzichte van 2013. Een opvallende uitkomst is dat het grootste deel van de tweewielers gestolen wordt in het kleinste politiedistrict van Nederland. In 2014 werden er in totaal 1753 motoren gestolen. In 2013 waren dit nog 1963 stuks. Hierbij zijn gestolen scooters nog niet meegeteld. De cijfers rondom de jaarlijkse motordiefstallen zijn onlangs door de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend gemaakt.

Meeste motordiefstallen

husqvarna verkopenIn het kleinste politiedistrict, de regio Amsterdam-Amstelland, werden afgelopen jaar 440 motorfietsen gestolen, dat is goed voor 25,1 procent. In Rotterdam-Rijnmond en de Haaglanden werden ook veel tweewielers gestolen. Daar lag het aantal op respectievelijk 243 en 234 stuks. In Friesland, Groningen en Drenthe worden relatief gezien de minste motordiefstallen gepleegd. Ruim 20 procent van de gestolen exemplaren hebben een leeftijd van 5 tot 7 jaar. Onder de motordiefstallen van afgelopen jaar was 43,3 procent van de exemplaren jonger dan 7 jaar. Met een oudere tweewieler zit je niet veiliger, want van de motoren van 20 jaar of ouder is afgelopen jaar ook nog 17,1 procent gestolen.

Populaire merken

Het merk dat het meest gestolen wordt is momenteel Suzuki. In verhouding heeft dit merk niet het grootste aandeel in de markt. Van de rondrijdende Suzuki’s werd afgelopen jaar 0,3 procent gestolen. Zündapp scoort daarin hoger, in 2014 werd 6,5 procent van het totaal aantal motoren in Nederland gestolen. In het enduro-segment worden relatief veel motoren gestolen. KTM en Husqvarna produceren met name tweewielers voor deze tak en lopen daarom een verhoogd risico. Dezelfde merken als voorgaande jaren voeren de lijst aan als het gaat om populaire motordiefstallen. Dat komt omdat bepaalde segmenten meer in trek zijn en dus ook meer opleveren voor dieven.

Terugvinden gestolen motor

harley-davidson verkopenSlechts 19 procent van de gestolen motoren werd in 2014 uiteindelijk weer teruggevonden. In 2013 was dat nog ruim 25 procent. Harley-Davidson werd het afgelopen jaar het minst teruggevonden. Slechts 1,7 procent van de gestolen tweewielers werd weer herenigd met de eigenaar. Daar werden relatief gezien ook het minst van gestolen (0,1%). De SYM werd afgelopen jaar het meest teruggevonden. Met een percentage van 57,1 procent werd meer dan de helft weer gevonden. Merken als BMW (32,6%) en Honda (28,4%) worden ook regelmatig teruggevonden. Van de tweewielers die weer gevonden worden is ruim 50% binnen een week terecht. De kans dat een motor na een maand nog wordt gevonden is nog maar 21,5 procent. De laatste jaren worden onder de motordiefstallen steeds minder tweewielers teruggevonden. Het lijkt erop dat de dieven slimmer worden en manieren vinden om motoren ongemerkt door te verkopen. Dieven worden ook steeds professioneler. Georganiseerde bendes zijn vaak verantwoordelijk voor de diefstallen. De gestolen tweewielers worden met een vals kenteken doorverkocht of verkocht om de onderdelen. Ook worden gestolen bromfietsen en scooters gebruikt als vluchtvoertuig bij bijvoorbeeld overvallen.

Scooters

Piaggio verkopenNiet alleen werden er motordiefstallen gepleegd, afgelopen jaar werden er maar liefst 14.693 brom- en snorfietsen ongevraagd meegenomen. Dat zijn, in tegenstelling tot de motordiefstallen, meer dan in 2013. Eigenaren van de merken Piaggio, Sym, Girela en Kymco lopen een verhoogd risico om bestolen te worden, met name Piaggio verdwijnt regelmatig van de radar. Scooters zijn vooral bij dieven in de regio Amsterdam en in Oost-Nederland in trek. Van de gestolen scooters zijn afgelopen jaar 3.915 teruggevonden. Het terugvindpercentage is bij de scooters iets gestegen ten opzichte van 2013.

Trend

Er is geen peil op de motordiefstallen te trekken. Het ene jaar stijgt het aantal diefstallen en het volgende jaar daalt het weer. Het aantal blijft de laatste jaren wel rond de 1500 tot 2000 liggen.  De diefstallen onder de scooters ligt veel hoger, maar lijkt ten opzichte van een paar jaar geleden iets af te nemen.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands