Motordiefstal voorkomen? Lees deze tips

motor diefstalOndanks dat het aantal meldingen van motordiefstal in 2014 is afgenomen, lijkt het nu weer de verkeerde kant op te gaan. Er worden steeds vaker oproepen op social media gedaan om gestolen motoren onder de aandacht te brengen en hopelijk op die manier terug te vinden, maar wat kun je zelf al doen om te voorkomen dat dieven je motor meenemen? Het aantal meldingen van motordiefstal lijkt nu weer toe te nemen. In 2014 was het aantal motordiefstallen gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, maar er worden nu steeds weer vaker oproepen gedaan om gestolen motoren terug te vinden. Het is goed om alert te zijn en je motor goed te beveiligen om het dieven zo moeilijk mogelijk - het liefst onmogelijk - te maken.

Motordiefstal voorkomen

stuurslot scooterAls je je motor ergens neerzet moet je hem altijd goed beveiligen. Alleen het stuurslot van je motor of scooter is niet voldoende, dat kunnen dieven makkelijk forceren. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen om het dieven moeilijk te maken.
  • Motor verankeren Veranker je motor aan een paal of een ander vast object. Dieven moeten dan ter plekke het slot forceren om de motor mee te nemen. Het wordt dan al snel minder aantrekkelijk om je motor te stelen.
  • Startonderbreker en of alarmsysteem Met een startonderbreker voorkom je dat dieven zo met je motor kunnen wegrijden. Als ze je tweewieler met een bus of aanhanger meenemen heeft het niet zo veel effect. Je kunt dan je motor voorzien van een alarmsysteem. Dit houdt dieven eerder op afstand of laat ze in ieder geval flink schrikken, zodat ze er bij hun poging tot motordiefstal hopelijk zonder buit vandoor gaan.
  • Beschermhoes met slot Ook onderdelen worden regelmatig van motoren gehaald om door te verkopen. Je kunt je motor daarom bedekken met een beschermhoes. Die zijn ook met een slotje te krijgen. Dan moeten dieven eerst al de hoes zien weg te halen voordat ze onderdelen of de hele motor kunnen meenemen.
  • Ook in berging motor op slot Staat je motor in een berging of garage? Doe dan zowel je berging als de motor op slot. Als het dieven lukt om een motor te stelen zijn ze er ook niet bang voor om een bergingsslot open te breken. Als je je motor dan niet op slot hebt maak je het de inbrekers wel heel makkelijk om de buit mee te nemen. Voorkom motordiefstal door je motor ook in de berging goed op slot te zetten.
  • GPS-tracking systeem Een GPS-tracking systeem is een slim apparaatje waarmee je altijd kunt zien waar je motor zich bevindt. Dit systeem is onzichtbaar ingebouwd en alleen met een zogenaamde ‘jammer’ kan een dief voorkomen dat je een melding krijgt van de locatie. Lang niet elke dief heeft zo’n apparaatje bij zich, dus je maakt hiermee een kans dat je kunt zien naar welke locatie het apparaatje na de motordiefstal wijst.
  • Verzekeren Helemaal voorkomen dat je motor wordt gestolen doe je niet. Als dieven hun oog op je motor hebben laten vallen lukt het ze uiteindelijk om hem te stelen, hoe goed je hem ook beveiligd hebt. Is het niet bij je thuis, dan is dat wel op een andere plek. Zorg er daarom in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent.

Diefstal bij motor verkopen

BMW verkopenMotoren worden niet alleen zo uit de garage of van straat gestolen, maar ook bij het verkopen van een motor kun je de dupe worden van motordiefstal. Particulieren willen vanzelfsprekend een proefritje maken, maar je moet nog maar afwachten of ze dan terugkomen. Om dit te voorkomen kun je een foto maken van de koper en vragen of hij zijn legitimatiebewijs bij je wil achterlaten. Gaat hij daar niet mee akkoord? Dan heeft hij waarschijnlijk andere plannen met je motor. Je motor verkopen aan particulieren is dus niet helemaal zonder risico. Laat nooit zomaar mensen langs komen om naar je motor te kijken en wees voorzichtig met gesprekken. Je weet maar nooit wie er meeluistert.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands