Motor importeren uit de VS

Amerikaanse motorfietsen zijn tot op de dag van vandaag populair in de hele wereld. Vooral de machines van de legendarische fabrikant Harley-Davidson zijn ware blikvangers en worden daarom ook in Nederland veel gevraagd. Wil jij vanuit de USA een motor importeren? Wij vertellen je hoe je dat doet. Niet alleen de motoren van Harley-Davidson trekken veel aandacht, ook de motorfietsen van Indian en zelfs de Orange County Choppers zijn in Nederland geliefd. Ben jij van plan om een motor uit de Verenigde Staten te importeren, maar weet je niet precies hoe het werkt? Wij geven antwoord op de vraag wat de kosten zijn, hoe lang het importeren duurt en waar je allemaal op moet letten.


Belangrijke documenten

Het leukste stukje van het importproces is de oriëntatie op een nieuwe motor. Op internet heb je een unieke Harley-Davidson Low Rider gevonden die privé aangeboden wordt door een Amerikaan in de buurt van New York. Dit is de motor die je naar Nederland wilt halen. Het importeren begint met de volledigheid van de voertuigpapieren. In de Verenigde Staten moet elk toegelaten voertuig over een zogenaamd “Certificate of Title” of kort gezegd “Title” beschikken. Daarin staan het chassisnummer en kenteken vermeld en je vindt informatie over de officiële eigenaar (Registered Owner). Verder wordt er onder “Lienholder” vermeld of het voertuig eigendom is van een bank of financiële instelling. In dit geval wordt de motor verkocht en dus moet er een “Release”-document bijgevoegd worden voor de overschrijving, anders is de verkoop niet rechtsgeldig. Zorg er dus voor dat de papieren in orde en compleet zijn.


Wat je over het vervoer moet weten

Je kunt vanuit Nederland de import via een internationaal transportbedrijf regelen, maar je kunt ook naar de USA vliegen om je potentiële aankoop ter plekke te bekijken en zelf naar de betreffende haven te brengen. Dat kan met een Amerikaanse “One Day Permit”. Het voordeel van je fysieke aanwezigheid is dat je de motor zelf kan checken. De investering in het ticket en een overnachting kan zelfs goedkoper zijn dan de financiële schade wanneer er documenten onvolledig zijn of niet kloppen. Bovendien kun je met de verkoper persoonlijk onderhandelen en misschien nog korting krijgen. Je hebt de mogelijkheid om het complete transport door een internationaal transportbedrijf te laten verzorgen. Grote transportbedrijven hebben meestal hun eigen kantoren langs de Amerikaanse kust. Zij verzorgen het transport van deur tot deur. Dat betekent dus dat je het transport vanaf de woning van de verkoper tot de Amerikaanse haven en vanaf de Europese haven tot aan jouw huis in één keer kunt regelen, inclusief declaratie en verlading. Normaal gesproken worden voertuigen vanuit de Verenigde Staten naar Europa verscheept, maar motorfietsen kunnen ook in het vliegtuig. De prijs daarvan ligt wel hoger, maar het gaat veel sneller.

Let er wel op dat je motor drie dagen van tevoren wordt aangemeld bij de betreffende VS-haven. Dat is ook het moment waarop de voertuigpapieren (Title, Bill of Sale) bij de douane moeten worden ingeleverd. Maak hier wel kopieën van, want deze documenten heb je in Nederland ook nodig. In Amerika wordt dan een Shipper’s Export Declaration (SED) opgesteld. Je kunt zelf aangeven in wat voor container je motor wordt vervoerd. Er zijn containers waar een grote lading in kan, maar er zijn ook kleinere die je alleen voor je motor kunt reserveren. Die containers zijn vanzelfsprekend wel duurder, maar je kunt misschien beter wat meer betalen dan een motor aantreffen met schade.


Hoe lang duurt het importproces?

Het hele proces - van aankoop tot levering per schip - kan snel zo’n drie tot vier maanden in beslag nemen. Afhankelijk van de betreffende haven (Westkust, Oostkust, Golfkust) duurt alleen het verschepen al tussen de tien en dertig dagen. Vanuit Los Angeles of Florida duurt het langer dan vanuit New York of Boston. De verlading, declaratie en het vervoer vanuit de Europese haven, bijvoorbeeld Antwerpen, neemt nog eens één tot twee weken in beslag. De motor met een vliegtuig laten leveren gaat vanzelfsprekend sneller. Het transport duurt dan normaal gesproken maximaal vier weken.


Motor importeren: de kosten

Behalve de koopprijs (netto) kunnen er een hoop extra kosten ontstaan bij het importeren van een motor vanuit de VS. Voor een voertuig in Amerika moet bijvoorbeeld een Sales Tax worden betaald. Dat geldt alleen als je met je gekochte Harley eerst nog door Amerika gaat reizen. Als je meteen je motor verscheept hoef je dat niet te betalen. Deze vorm van belasting kun je achteraf wel terugvragen. Voor het motor importeren moet ook tolgeld worden betaald. Dat is afhankelijk van de cilinderinhoud. Is dat meer dan 250 cm³? Dan betaal je 6 procent. Is het minder, dan betaal je 8 procent. Hieronder staat een globale berekening van de kosten voor het importeren van een Harley-Davidson Low Rider.

Het totaalbedrag van €17.912,62 is lager dan €18.600; de prijs die je op dit moment in Nederland voor een Harley-Davidson Low Rider betaalt. In deze berekening is de BPM niet meegenomen. Verder zijn er nog geen kosten in rekening gebracht voor eventuele wijzigingen om een Nederlands kenteken op de motor te kunnen zetten. De meeste Harleys zijn namelijk niet gebouwd volgens een Nederlandse of Europese typegoedkeuring. Hiervoor kun je bij de RDW terecht. Breng voor jezelf ook deze kosten in kaart, zodat je weet wat je te wachten staat.


Zo vermijd je risico’s

Je moet, voordat je een Amerikaanse motorfiets gaat invoeren, goed kijken naar de staat van de motor. Neem alle papieren goed door en bekijk de motor uitvoerig. Mocht je zelf niet naar Amerika gaan, stel dan vragen over eventuele defecten, hoeveel eigenaren de motor heeft gehad en of er verder schade is. Verder is het zeker niet verkeerd om een transportverzekering af te sluiten. De motor moet een flinke afstand afleggen en er kan veel gebeuren onderweg. Er bestaat een “All Risk”- verzekering waarmee je alles kan laten afdekken. Deze wordt dus ook aangeraden. Je importeert immers niet iedere dag een motor uit de Verenigde Staten. Informatie hierover kun je aanvragen bij je verzekeraar of het transportbedrijf. Wanneer je deze tips in de gaten houdt ben je al een grote stap verder op weg naar een succesvolle VS-motorimport. Als de Amerikaanse Harley uiteindelijk voor je deur staat weet je dat het de moeite waard is geweest. De onderstaande mini-checklist kan je helpen als je een motor uit de Verenigde Staten wilt importeren.


Kijk voor meer informatie over motor importeren op de website van het RDW.




Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands