Aantal deelnemers motorrijbewijs neemt sterk toe

motor rijdenHet aantal aanmeldingen voor het halen van het motorrijbewijs stijgt nog steeds. In 2014 wezen de cijfers er ook al op dat er steeds meer kandidaten voor het motorrijbewijs gingen. Die stijgende lijn krijgt in het eerste kwartaal van 2015 een grote piek. In de eerste drie maanden van 2015 steeg dit aantal met ruim 14 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben er al 2.228 toekomstige motorrijders examen afgelegd voor het motorrijbewijs in de zwaarste categorie: rijbewijs A. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. Bij categorie A2 ligt het cijfer wat lager. Daarbij zijn dit jaar tot nu toe 613 examens afgelegd. Dat is met een stijging van ruim 64 procent nog steeds een goed teken.

Categorieën motorrijbewijs

Yamaha TZR50 verkopenWie het motorrijbewijs wil halen begint meestal in categorie A1, dat is afhankelijk van de leeftijd. Voor categorie A1 en A werden in het eerste kwartaal 5.939 theorie-examens afgenomen. Daarbij slaagden er 3.420 mensen meteen bij de eerste keer. Dat is een slagingspercentage van 57,59 procent. Bij de praktijkexamens lag dat percentage veel hoger. Bij categorie A1 slaagde bijna 75 procent gelijk de eerste keer voor Verkeersdeelneming (AVD). Bij Voertuigbeheersing (AVB) was dat zelfs 92,05 procent. Bij het volledige rijbewijs, categorie A, slaagde 74,46 procent in één keer voor AVD en bij de AVB was dat 86,07 procent. De opdeling in categorieën is er niet voor niks, want voertuigbeheersing lijkt met een zwaardere motor toch wat lastiger.

Waardoor komt die snelle stijging?

Waar het aan ligt dat het aantal deelnemers voor het rijbewijs toeneemt is niet zo te zeggen. Er zijn per 1 januari 2015 verschillende wijzigingen doorgevoerd die wellicht van invloed zijn geweest.

Medische keuring

Mensen met een aandoening die graag hun motorrijbewijs willen halen, kunnen vanaf dit jaar sneller goedkeuring krijgen om hun rijbewijs te halen. Voorheen was bij bijvoorbeeld dementie of een spierziekte een medische keuring van een onafhankelijke arts nodig, maar nu kan dat al met de beoordeling van de behandelend arts. De regels moeten volgens minister Schultz van Haegen niet strenger worden dan nodig is. een verkeersdeelnemer kan zelf ook goed beoordelen of iets kan of niet. Daarnaast hebben veel behandelend artsen voldoende inzicht en informatie om een oordeel te vellen. Wel moeten beide partijen meewerken voordat er toestemming wordt gegeven om een motorrijbewijs te halen. Met die nieuwe regeling wordt het makkelijker en goedkoper om een rijbewijs te halen en bovendien blijven mensen op die manier langer mobiel.

Prijsstijging

motor verkopenHet CBR is verantwoordelijk voor prijswijzigingen bij het rijbewijs. Dit jaar zijn de tarieven voor het motorrijbewijs fors toegenomen. Met name de kosten van het praktijkexamen stegen harder dan gemiddeld. Gemiddeld ligt de prijsstijging op 3,9 procent, maar bij de motoren steeg het examen AVD met 5,6 procent. Bij de AVB was die stijging zelfs 7,8 procent. In vergelijking met 2011 zijn de prijzen al met ruim 24 procent gestegen. Alléén voor het halen van het rijbewijs moet al bijna 485 euro worden betaald. Daar zijn alle categorieën bij inbegrepen, dus van categorie A1 naar A2 en tot slot A. In 2013 lagen die kosten nog rond 202 euro.  Tegenwoordig is het dus een dikke verdubbeling van de kosten. De kosten voor rijlessen en het gebruik van de lesmotor zijn hier nog niet bij inbegrepen. Toch zijn er veel jonge motorliefhebbers die nu graag hun motorrijbewijs willen halen. Het is ook mogelijk dat een grote groep al in 2014 is begonnen met het volgen van lessen, en dit jaar het examen heeft afgelegd. Voor veel motorrijders zijn de kosten niet de grootste belemmering. De prijzen dalen waarschijnlijk niet, dus waarop zouden mensen dan nog wachten? Heb jij je motorrijbewijs al of zou je graag willen beginnen?

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands