Geparkeerde motoren als eerste door Utrecht gecontroleerd

suzuki verkopenMotoren moeten nu ook parkeergeld betalen als ze op een betaalde parkeerplaats staan. Dit was voor automobilisten al heel gewoon, maar omdat een los kaartje op een motor zo weg is gold dit niet voor motorrijders. Als motorrijder kon je voorheen overal parkeren zonder hiervoor te betalen, iets wat automobilisten zich niet eens meer kunnen voorstellen. Parkeren in de binnenstad is namelijk een dure hobby. Helaas is het gratis parkeren voor motoren nu ook verleden tijd. Althans, in Utrecht.

Utrecht als eerste

11dec - motoren parkerenDe stad Utrecht gaat als eerste stad motoren controleren of zij wel betalen voor hun parkeerplaats. Dankzij het digitale kentekensysteem is het namelijk mogelijk om zonder parkeerticket voor een plekje te betalen. Utrecht ziet hierdoor geen reden meer om motorrijders niet te bekeuren als zij hun voertuig hebben geparkeerd zonder te betalen en gaat nu volop controleren op parkeerplaatsen waar met het digitale kentekensysteem kan worden betaald. Het kenteken parkeersysteem werkt heel eenvoudig. Een parkeerder hoeft alleen het kenteken in te voeren en te betalen. Vervolgens wordt het kentekennummer opgeslagen in het systeem en alles verloopt volledig digitaal. Controleurs hoeven alleen maar te kijken of een kenteken is geregistreerd en zien zo meteen welk voertuig legaal staat geparkeerd en belangrijker nog, welke niet.

Motoren tot nu toe gedoogd

BMW verkopenEen motorfiets is een heel ander voertuig dan een auto en dat is vooral te merken aan de regels die voor parkeren gelden. In een auto kan een ‘ouderwets’ parkeerticket achter slot en grendel liggen. Bij een motor is dat lastiger. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom het onbetaald parkeren van motorrijders in het verleden werd gedoogd. Bij motoren is het niet verstandig om losse spullen onbeheerd achter te laten, maar een parkeerticket op je motor bevestigen is ook bijna onmogelijk. Als het dan al ergens blijft zitten kan het door de regen alsnog wegspoelen of andere parkeerders pikken snel het ticket mee om deze vervolgens zelf te gebruiken. Een controleur wist in het verleden niet of de bestuurder verzuimd heeft te betalen of dat een ticket misschien is weggewaaid of gestolen. In sommige gevallen kon een betalende motorrijder dus thuis een onverdiende boete op de mat vinden. Omdat het niet langer nodig is een parkeerkaartje aan de motor te bevestigen, kan een motorrijder ook parkeergeld betalen. Dat is wel zo eerlijk, want in Nederland wordt dit jaar zo’n 660 miljoen (!) euro aan parkeergeld binnengehaald. Automobilisten draaien nu nog als enige bestuurders voor deze kosten op, terwijl zij niet de enigen zijn die van de parkeerplekken gebruik maken.

Speciale motorparkeerplaatsen

motor verkopenMotorrijders konden al wel eerder een parkeerboete krijgen als zij zonder te betalen parkeerden op de speciale motorparkeerplaatsen die her en der in Nederland zijn aangelegd voor motoren. Valkenburg en Scheveningen zijn populaire plaatsen onder de motorrijders en trekken jaarlijks ook grotere groepen aan die op zo’n speciale motorparkeerplaats parkeren. Op deze parkeerplekken is het kenteken-parkeren al ingevoerd en wordt hier al jaren gecontroleerd en bekeurd. Meestal worden deze plekken in de winter omgezet tot autoparkeerplaatsen, omdat er in de winter veel minder motorrijders op de weg zijn. Ondanks de speciale parkeerplaatsen zie je motoren nog steeds nauwelijks in een parkeervak. Waar er ruimte is staan ze vaak op de stoep geparkeerd. Het parkeren op een trottoir is officieel verboden, maar zolang een motorfiets niet de doorgang blokkeert en zolang voetgangers en rolstoelgebruikers er nog langs kunnen wordt het gedoogd. Er wordt wel bekeurd als een motor de doorgang bemoeilijkt, of bijvoorbeeld een deur of laad- en losplaats blokkeert. Dan veroorzaakt de motor namelijk overlast. Een motor met zijspan mag vanwege de ruimte die het inneemt trouwens niet op het trottoir staan. Het zal nog wel even duren voordat motorrijders overal moeten betalen. Zolang het oude ticketsysteem er nog is zal parkeren op het trottoir worden gedoogd.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands