Een plus van 9 procent voor de motorverkoop

Aprilia Tuono verkopenDe motorverkoop is in de maand april met 9,37 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2014. In totaal werden er in de afgelopen maand 1518 nieuwe motoren op kenteken gezet. Vorig jaar waren dat er 1388 in april. Die cijfers heeft VWE voertuiginformatie en –documentatie bekend gemaakt. De motorverkoop in de maanden maart, april en mei vormen de belangrijkste periode voor de dealers. Het motorseizoen is dan weer begonnen en veel liefhebbers kopen juist in die maanden een nieuwe motor. Eigenaren kunnen hun motor goed inrijden en beginnen veilig en zekerder aan het nieuwe seizoen.

Stijging nieuwe motoren

motoren verkopenIn de eerste vier maanden van 2015 werden in totaal 4687 nieuwe motoren verkocht. De motorverkoop is daarmee gestegen met 6,21. Vorig jaar werden er namelijk in de eerste periode 4413 nieuwe motorfietsen verkocht. In vergelijking met de maand maart is de verkoop al iets teruggelopen. Dat is ook gebruikelijk in deze periode.

Steeds oudere motoroccasions

Ook bij de occasionmarkt gaat het beter dan vorig jaar. In de afgelopen maand zijn er 16.764 kentekens op een andere naam gezet. Dat is een lichte stijging van 1,77 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Deze stijging is nog niet voldoende om de totale tweedehands motorverkoop van 2015 goed te maken. In de eerste vier maanden van 2014 werden 51.827 tweedehands motoren verkocht, in dezelfde periode in 2015 waren dat 49.354 occasions. Dat is een daling van 4,77 procent. De daling bij de occasions wordt door de dealers verklaard door de tegenvallende verkoop van nieuwe motoren van de afgelopen jaren. Daardoor zijn er nu minder occasions beschikbaar. Dat de verkoop van nieuwe motoren aantrekt is dus uiteindelijk weer gunstig voor de tweedehands markt. Des te meer nieuwe motoren er worden verkocht, des te groter de kans is dat deze motoren over enkele jaren ook weer op de occassionmarkt worden aangeboden. De leeftijd van de motoren wordt wel steeds ouder, maar het wordt al heel gewoon dat motorrijders meerdere motoren hebben. Vaak hebben ze één favoriet die ze nooit zullen verkopen, maar de andere motor – of motoren – wordt wel regelmatig vervangen voor een ander exemplaar. Op deze verkopers zitten de dealers dus te wachten.

BMW onder druk

BMW motor verkopenBMW heeft het moeilijk. De motorverkoop daalde bij het Duitse merk naar 800 stuks in 2015. Ondanks de negatieve cijfers voor BMW blijft het merk op de eerste plaats staan. Op de tweede plaats staat Yamaha. De verkoop van het Japanse merk steeg in 2015 naar 714 motoren. Kawasaki staat op drie met een groei naar 569 verkochte motoren. In de top vijf staat Honda op vier. Ondanks de reorganisatie steeg de verkoop naar 457 stuks. De vijfde plaats is voor Suzuki. De verkoop daalde licht, naar 449 in 2015.

Motorverkoop Europa

In heel Europa doet Nederland het bij de motorverkoop helemaal niet slecht. Ons kikkerlandje is verantwoordelijk voor een aandeel van 1,7 procent. In 2015 staat Nederland daarmee op de tiende positie. In Duitsland, Italië en Frankrijk worden de meeste motoren verkocht. Daar zijn dit jaar tot nu toe respectievelijk 40.047, 35.809 en 33.475 nieuwe tweewielers op kenteken gezet. De stijging van de motorverkoop in Nederland is bijna gelijk als het Europese gemiddelde van 3,9 procent. Het Nederlandse aandeel ligt 3,9 procent hoger dan vorig jaar. Ook in Duitsland is het aandeel gestegen, met 3,8 procent. In Italië is de motorverkoop met 1,5 procent gedaald. Ook in Frankrijk is een daling van 3,6 procent waargenomen. Oostenrijk moest het grootste aandeel inleveren, het land ging er met maar liefst 25 procent op achteruit. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje is een forse stijging te zien. Het aandeel van die landen is toegenomen met respectievelijk 14,3 procent en 19,1 procent.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands