Lichte daling nieuwe motor verkopen

motor verkopen gedaaldTen opzichte van de maand januari zijn de nieuwe motor verkopen in februari iets gedaald. De afgelopen maand zijn er 3,8 procent minder tweewielers verkocht. Over de eerste twee maanden is de verkoop, dankzij de goede start van januari, gestegen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van VWE. In totaal zijn er in januari en februari van dit jaar 1306 motorfietsen verkocht. Dat is nog altijd 7,7 procent meer dan in dezelfde twee maanden van 2014. Dat heeft vooral met de goede motor verkopen van januari te maken. De motorverkoop is dit jaar meteen goed van start gegaan, maar loopt nu dus weer iets terug.

Meer jonge motorrijders

Honda verkopenDe motor verkopen doen het met name in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar goed. De verkoop van een nieuwe motor is bij deze groep met 38 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De beginners moeten vanaf 2012 al rekening houden met een aangepast rijbewijs waardoor ze niet meteen op de zwaarste tweewieler mogen stappen. De ‘beperking’ in het rijbewijs heeft veel jongeren er niet van weerhouden om te beginnen met het rijbewijs. Sterker nog, ze beginnen juist eerder, omdat ze dan ook sneller kunnen doorstromen naar de volgende categorie. Afgelopen jaar hebben meer kandidaten zich ingeschreven voor het motorrijbewijs waardoor er nu meer beginners zijn die een motor aanschaffen. Het is dan ook voor de hand liggend dat de verkoop van de motoren met een cilinderinhoud van 251 cc tot 350 cc flink zijn gestegen. Dit jaar werden in die categorie bijna 45 procent meer tweewielers verkocht. In totaal heeft deze categorie een aandeel van 10 procent van alle nieuwe motor verkopen. Ook de motoren met een inhoud van 651 cc tot 850 cc zijn meer verkocht. De eerste twee maanden van dit jaar is de verkoop van die klasse gestegen met 31,6 procent, dat is goed voor een kwart van alle nieuwe motor verkopen. Een daling is er met name bij de tweewielers met een inhoud van 1151 cc tot en met 1250 cc. Van deze tweewielers werd in 2015 maar liefst 14,2 procent minder verkocht dan in de eerste twee maanden van 2014. Ten opzichte van 2014 hebben met name Ducati en Kawasaki gezorgd voor een stijging in de motor verkopen. Zij verkochten respectievelijk 90 en 50 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Suzuki en Honda lopen met een daling in de verkoop ver achter op de cijfers van vorig jaar. De verkoop van Suzuki daalde met 19 procent en Honda verkocht tot nu toe in 2015 maar liefst 31,7 procent minder dan de eerste periode van 2014.

Daling bij tweedehands motor verkopen

Aprillia verkopenOok op de occasionmarkt is de verkoop in februari gedaald. De verkoop van tweedehands motoren is deze maand met 5,6 procent gedaald ten opzichte van 2014. Als we kijken naar de totale verkoop van de eerste twee maanden is de daling nog groter. Tot nu toe zijn in 2015 17.031 occasion motoren verkocht. Dat is een daling van 7,7 procent. De particulieren vormen de grootste groep die een occasion motor verkopen. In de eerste twee maanden werden 11.869 motorfietsen door particulieren verkocht. Dat is een percentage van 69,7 procent. Ondanks het grote aandeel is het een daling (-8,3%) ten opzichte van dezelfde periode van 2014. De verdeling in het totale motorpark is al een aantal jaren stabiel. In totaal rijden er na de laatste telling van de motor verkopen zo’n 729.384 tweewielers in Nederland rond. Daarvan staat 94 procent bij een particulier voor de deur. Bedrijven zijn goed voor een aandeel van 1,8 procent van het totaal aantal motoren. De overige tweewielers (4,2%) zijn geregistreerd als handelsvoorraad.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands