Dakar Rally weer van start

Dakar Rally 2015De feestdagen hebben we allemaal weer gehad. Voor de meeste mensen komen nu donkere tijden. Januari is nog net zo’n maand die we moeten overbruggen, om weer een beetje in het ritme te komen. Gelukkig duren de donkere dagen nooit lang, morgen begint namelijk de Dakar Rally 2015. De Dakar Rally wordt jaarlijks in de woestijn van Argentinië georganiseerd. Niet alleen motoren, maar ook auto’s, vrachtwagens en quads doen mee aan ’s werelds zwaarste rally. De verschillende soorten voertuigen rijden onderling de race tegen elkaar.

Start 4 januari

motorrijder rallyOp 20 en 21 november 2014 zijn de voertuigen al technisch gekeurd voordat ze vanuit Europa de reis naar Argentinië gingen maken. Op 31 december hebben de deelnemers hun voertuig uit de haven van Buenos Aires gehaald, zodat ze zich vervolgens nog een paar dagen hebben kunnen voorbereiden. Vandaag worden alle deelnemers door de locals en het publiek uitgezwaaid vanuit Buenos Aires. Morgen, op 4 januari 2015, gaat de Dakar Rally vanuit Baradero van start. Op 17 januari eindigt de Rally in dezelfde plaats. In totaal doen er 414 voertuigen mee aan het spektakel door de woestijn. Dat aantal is verdeeld over 138 auto’s, 64 vrachtwagens, 48 quads en 64 motoren. Sinds 2009 rijden quads niet meer mee in de categorie motoren, maar rijden ze een aparte race.

Deelnemende motoren

Dit jaar doen van de 64 motoren 17 Nederlandse motorrijders mee aan de Dakar Rally. Zij leggen een totale afstand af van ruim 9.000 kilometer, verdeeld over 13 dagen. De route loopt niet alleen door Argentinië, ook de buurlanden Chili en Bolivia worden aangedaan. De deelnemers zijn het hele jaar bezig met de voorbereiding van deze loodzware beproeving, en doen als dat mogelijk is ook al eerder mee aan andere rally’s. Onder de Nederlandse deelnemers rijden dit jaar Frans Verhoeven en Robert van Pelt voor Team Yamaha Netherlands. Robert van Pelt hoort met zijn 21 jaar nog niet bij de elite-rijders, maar onder leiding van mentor Verhoeven wil hij dat doel wel halen. Verhoeven, die nu voor de tiende keer de Dakar Rally gaat rijden, is in voorgaande deelnames twee keer in de top tien geëindigd en heeft vijf etappezeges gehaald. Vanaf 2014 mogen alleen motoren met een minimale cilinderinhoud van 450 cc meedoen aan de Dakar. Dat mag een motor met een één of twee cilinders zijn. Sinds 2001 heeft het Oostenrijkse merk KTM de rijders elk jaar tot de eerste plaats gebracht. Met de motoren heeft bij de Dakar Rally nog nooit een Nederlander de eerste plaats gehaald. De Nederlanders hadden bij de trucks meer succes, daar heeft in 2007 nog een Nederlands team gewonnen.

Gelukkig verdwaald

woestijn DakarIn 1979 is de Dakar Rally voor het eerst gereden. De Fransman Thierry Sabine reisde graag door de woestijn om te genieten van het uitgestrekte en verlaten landschap. Bij toeval kwam hij een keer te verdwalen in de Libische woestijn. Hij bedacht toen dat iedereen een kans moest krijgen om de woestijn te trotseren. Sindsdien staat de Dakar Rally wereldwijd bekend als de meest zwaarste en wellicht ook wel de gevaarlijkste rally. De deelnemers komen er niet altijd zonder kleerscheuren vanaf en tragische ongevallen komen ook voor. De bedenker van de rally deed zelf niet mee, maar volgde alles vanuit een helikopter. In 1986 is de helikopter neergestort en alle inzittenden, waaronder Sabine, kwamen daarbij om het leven. De Rally werd ondanks dat tragische ongeval wel uitgereden. De race begon onder de naam Parijs-Dakar, omdat de rally van Parijs naar Dakar voer. Vanwege bedreigingen van de Al-Qaida is de race na 2008 naar de woestijn van Argentinië verplaatst. Dit jaar zal de Dakar Rally voor de 37e keer worden gereden.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands