BRAVO: Tips voor het onderhoud van je motor

motor onderhoud

We hebben er al eens over geschreven en we gaan het ongetwijfeld vaker doen. Zorg goed voor je motor. Natuurlijk helpen we je graag wanneer je je motor wilt verkopen, maar met een paar eenvoudige klusjes kun je zorgen voor een langere levensduur van je motor. De afkorting BRAVO is een handig ezelsbruggetje om de essentiële punten van je motor te controleren. We lichten het toe.

Door eens in de zoveel tijd alles na te lopen voorkom je problemen tijdens het rijden. Sommige dingen kun je beter voorkomen dan genezen. Je moet er toch niet aan denken dat je tijdens een rit merkt dat de remmen niet goed werken. Krampachtig rijden is het gevolg en dat kan niet de bedoeling zijn. Onthoud BRAVO wanneer je je motor gaat nalopen. Zo houd je je motor in goede conditie.

Banden

De meeste motorrijders controleren de bandenspanning pas wanneer de spanning niet meer goed voelt. Je wilt natuurlijk liever rijden dan stilstaan. Door regelmatiger de bandenspanning te controleren zorg je ervoor dat je banden altijd de juiste spanning hebben en daardoor langer meegaan. De meeste motorrijders hanteren een spanning van 2.5 bar bij de voorband en 2.9 bar bij de achterband. Dit is ook afhankelijk van de ondergrond waar je rijdt.

Let ook op het profiel van je banden. De profieldiepte moet minimaal 1 millimeter zijn, maar wacht nooit te lang met het vervangen van je banden.

Remmen

Controleer het peil van de remvloeistof en vul dit eventueel bij. Het vloeistofpeil zal langzaam zakken. Dit heeft te maken met de slijtage van de remblokken. Controleer de remmen als je stilstaat. Druk de remmen volledig in met de remhendel en het pedaal. Het remmen moet krachtig aanvoelen. Wanneer je alles loslaat moeten de hendel en het pedaal volledig loskomen en de wielen moeten meteen vrij draaien.

Controleer ook de voorvorkpoten. Zijn deze vet? Dan kunnen de voorvorkkeringen lek zijn. Laat dit nakijken.

Aandrijving

Bij cardanaandrijving kijk je alleen naar eventuele olielekkage. Bij kettingaandrijving moet de spanning van de ketting goed zijn. Hij mag maximaal 2 centimeter omhoog en omlaag kunnen bewegen. Wordt jouw motor door een ketting aangedreven? Dan moet je deze regelmatig smeren met een kettingspray. Aangeraden wordt om dit bij elke 500 kilometer (bij droog weer) te doen om hem goed vet te houden. Vervang je de ketting? Vervang dan ook de tandwielen.

Verlichting

Wacht niet tot een ander begint te seinen, maar controleer regelmatig zelf je verlichting. Kijk na of het stadslicht, dimlicht, groot licht, alarmlicht en de remlichten het doen en vervang kapotte lampjes. Controleer ook of je kentekenverlichting het doet.

Olie

Voldoende olie is belangrijk om motorschade te voorkomen. Wacht niet tot het lampje gaat branden, dan ben je eigenlijk al te laat. Controleer regelmatig of er nog voldoende olie in zit. Peil de olie als de motor koud is en zet je motor bij de check rechtop.

BRAVOK?

De afkorting BRAVO kan ook worden aangevuld met de letter K, die staat voor koeling. Controleer het peil van de koelvloeistof en maak regelmatig de radiator schoon.

Onthoud bij het nalopen altijd het ezelsbruggetje. Als het goed is wordt het snel een routineklus, dat betekent ook dat je goed bezig bent. Merk je teveel problemen? Maak dan de overweging of je je motor laat repareren of wellicht overgaat tot verkoop. Bij ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl staan we zeven dagen per week voor je klaar om je te helpen wanneer je zonder gedoe je motor wilt verkopen.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands