Winterbeurt voor je motor

Elk jaar komt het moment dat je de keus maakt om door te rijden of je motor te stallen. Waar je ook voor kiest, je doet er goed aan om je motor een winterbeurt te geven om zorgeloos de winter door te komen. Dit kun je laten doen bij een motordealer of garage, maar je kunt ook zelf aan de slag. In onze blog lees je waar je aan moet denken.


Er zijn steeds meer motorrijders die de motor in de winter op het asfalt houden, maar lang niet iedereen denkt er dan aan om de motor te behandelen. Vaak wordt daar pas aan gedacht op het moment dat er wordt gestrooid of wanneer de motor gebreken vertoont, maar zo lang hoef je niet te wachten. Het is goed om elk jaar op een vast moment je motor een winterbeurt te geven. Dit zijn de belangrijkste onderdelen die daarbij horen.


Motor schoonmaken

De motor schoonmaken is de basis voor de winterbeurt. Dit is ook het moment om de gesneuvelde insecten van je motor te poetsen. Als je daarmee wacht tot na de winter wordt het veel lastiger. Als alles weer gepoetst en afgespoeld is ben je klaar voor de volgende stap. Is er met zout gestrooid? Spoel dan je motor niet af met warm water, de combinatie van warm water met zout tast je motor aan. Maak je motor na de poetsbeurt helemaal droog. Daarna kun je verder met de volgende punten.


Vloeistoffen vervangen en aanvullen

De olie raakt na verloop van tijd vervuild. Bij de ene motor wordt het eerder aangeraden de olie te verversen dan bij de ander. Als je dit één keer per jaar doet is dat voldoende. Vervang dan ook meteen de oliefilters. Vergeet de koelvloeistof ook niet. Dit verliest na verloop van tijd zijn werking. Vervang dit één keer in de twee jaar zodat de middelen hun werk blijven doen. Gaat je motor in de stalling? Tank dan de motor helemaal vol. Zo voorkom je roestvorming aan de binnenkant van de tank.


Onderdelen smeren

Kijk als je de motor een winterbeurt geeft ook goed naar de ketting. Zorg ervoor dat deze goed op spanning blijft en behandel hem met een kettingspray. Hoeveel speling een ketting mag hebben staat in het instructieboekje. Kettingsmeer kun je met WD-40 verwijderen. Deze spray kun je ook gebruiken voor het smeren van de sloten, denk aan het stuurslot, het contactslot en het helmslot. Vergeet ook de tankdop niet. Je kunt WD-40 beschouwen als een universeel middel. Je kunt het ook heel gemakkelijk uitsmeren zodat je het als poetsmiddel kunt inzetten.

Gebruik een universeel smeermiddel voor alle scharnierpunten zoals die van de koppeling en de rembediening. Smeer ook het draaipunt van de voetsteunen in. Gebruik een vochtverdrijver om elektronische onderdelen te voorzien van een waterafstotende beschermlaag. Behandel je motor voor de winter met siliconenspray. Dat zorgt voor een goede beschermlaag tegen pekel. Pas op voor onderdelen als je remschijven en - blokken, het zadel, de buddy en de banden. Pak die bijvoorbeeld in met kranten om te voorkomen dat de spray die onderdelen aantast.


Bandenspanning

Het is een misverstand om te denken dat je de bandenspanning in de winter moet verlagen. Een lage bandenspanning zorgt er weliswaar voor dat je banden sneller opwarmen, maar je hebt met een lagere spanning minder grip in de bochten. Bovendien verbruik je op die manier meer brandstof. Controleer altijd de banden zodra het kouder wordt, en houd de aanbevolen spanning aan. Gaat je motor in de winter op stal? Haal dan de wielen van de grond om drukplekken in de banden te voorkomen of draai af en toe je wielen.

Zie je het niet zitten om allerlei klusjes uit te voeren, of om je motor klaar te maken voor de winterstalling? Dan is dit misschien wel een goed moment om je motor te verkopen. Meld hem vandaag nog aan en wij helpen je bij het vinden van een koper. Ons netwerk bestaat uitsluitend uit RDW-erkende dealers, dat is 100% veilig. 



Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands