Scooter, bromfiets snorfiets, wat is nu wat?

Motoren, scooters, bromfietsen en snorfietsen. Er rijden veel verschillende soorten tweewielers rond, maar wat is nu wat? Voor veel mensen schijnt het toch lastig te zijn de soorten te onderscheiden. Hoog tijd dus om de twijfel voorgoed weg te nemen. De één heeft het over een scooter, de ander over een bromfiets. Het lijkt allemaal op elkaar, maar hebben we het wel over hetzelfde? Kleine verschillen kunnen al een heel andere uitwerking hebben. Als je zelf deelnemer bent aan het verkeer is het niet alleen handig dat je de verschillen weet, het is ook veiliger als je weet wat je kunt verwachten.


Scooter

Laten we beginnen met de veelbesproken scooter. De naam doemt overal op, maar wat is het nu precies? Wie zoekt naar de definitie van scooter komt bij de volgende omschrijving uit: een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De voeten worden tijdens het rijden naast elkaar geplaatst tussen de stuurinrichting en de zitplaats. Die omschrijving laat je denken dat een scooter een aparte groep is, maar dat klopt niet. Volgens de Rijksoverheid is de term scooter geen wettelijke categorie. De scooter kan gezien worden als algemene benaming van de volgende voertuigen:

  •        motorfiets
  •        bromfiets
  •        snorfiets

Deze drie voertuigvormen worden ook wel een motor-, brom- of snorscooter genoemd. We lichten de drie varianten allemaal toe, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan.


Motorfiets

De motorfiets is wel de meest herkenbare tweewieler uit het rijtje. Dat komt vooral door het totaalplaatje. Voor een motor geldt dezelfde maximumsnelheid als personenauto’s en bestelauto’s. Buiten de bebouwde kom is dat 80 kilometer per uur en op de snelweg 120 tot 130 kilometer per uur. Een motorrijder is over het algemeen het best beschermd qua kleding. Een helm, handschoenen en een (leren) motorpak zijn kenmerkend. Een motor is voorzien van een geel kenteken met de letters NL. Om op een motorfiets te mogen rijden moet je minimaal 18 jaar zijn en heb je motorrijbewijs (A) nodig.

Meld hier vrijblijvend je motor aan.


Bromfiets

Een bromfiets, voorheen ook wel rijwiel met hulpmotor genoemd, is een voertuig dat een maximale snelheid van 45 kilometer per uur moet aanhouden. Vroeger was een bromfiets nog een fiets met een motor, maar met een cilinderinhoud van 50cc lijkt het meer op een lichte motorfiets. Het dragen van een helm is verplicht, ook voor een bijrijder. Een bromscooter is altijd voorzien van een gele kentekenplaat. Voor het rijden op een bromfiets is een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Je moet minimaal 16 jaar zijn om op een bromfiets te mogen rijden. Mensen die een auto-, of motorrijbewijs (B of A) bezitten hoeven geen apart rijbewijs te halen. De scooter die we kennen als de tweewieler waarbij je met beide benen naast elkaar op een verlaagd tussenstuk staat heeft dezelfde eigenschappen als een bromfiets en moet ook dezelfde regels aanhouden. Denk bijvoorbeeld aan de Vespa. Dit is officieel een bromfiets, maar hij wordt in de volksmond een scooter genoemd.


Snorfiets

Een snorfiets is een lichtere vorm van een bromfiets. Hij herkenbaar aan het blauwe kentekenplaatje. Dat betekent dat de snorfiets maximaal 25 kilometer per uur mag rijden. Als snorfietser ben je verplicht om op het fietspad te rijden. Het dragen van een helm is niet verplicht. De regels voor het rijbewijs zijn bij de snorfiets gelijk als bij de bromfiets. De minimumleeftijd is hierbij ook 16 jaar.

Nu weet je het verschil tussen de soorten tweewielers. Een scooter is dus niet een aparte groep, maar wordt door veel mensen wel zo gezien. Officieel is het dus een bromfiets. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en die zie je alleen op het fietspad. Als je vanaf nu weer een tweewieler tegenkomt weet je precies aan welke regels ze zich moeten houden, mits ze niet opgevoerd zijn.



Leuk artikel? Lees dan ook zeker:


ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé plek waar je gratis en zonder gedoe je motor verkoopt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands