Motorrijden met harde wind
2017-10-03 11:38:14

harde wind motorrijdenHet is herfst. We merken het al aan de bomen die langzaam oranje kleuren en het blad laten vallen. Stevige buien en harde wind zijn de komende maanden eerder regel dan uitzondering. Je kunt voorkomen dat je met verkrampte handen en het zweet op je rug thuiskomt. ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl geeft tips zodat je bij harde wind ontspannen op je motor zit. 

 
Je kunt op elk moment verrast worden door de oplaaiende wind of een windvlaag. Maar ook als je dagelijks met de motor naar je werk gaat kun je behoorlijk last hebben van de wind. Meestal merk je het pas echt vanaf windkracht 6 à 7. Je kunt dan zelf je rijgedrag aanpassen zodat het ritje een stuk aangenamer wordt.
 

Zo weinig mogelijk koffers mee

Als je weet dat het hard gaat waaien kun je je voorbereiden. Als je de koffers op je motor niet standaard gebruikt kun je ze zoveel mogelijk van je motor halen. Vooral de topkoffer vangt veel wind en je kunt deze met een stevige storm beter opbergen.
 

Houding en kleding

Je kunt je motor veel beter onder controle houden als je ontspannen je stuur vasthoudt. Als je je spieren aanspant om niet door een windvlaag meegenomen te worden, gebeurt dat juist wel. Een windvlaag wordt met een gespannen houding meteen vertaald als een ruk aan je stuur. Probeer juist je armen los en ontspannen te houden, dan zorg je ervoor dat windstoten die je opvangt niet direct worden doorgegeven aan de motor. Er wordt wel gezegd dat je je benen strak om de tank moet klemmen, maar probeer je juist mee te laten voeren. Je kunt beter je knie iets naar de windrichting draaien, dan heb je nog enige speling om met je lichaam de wind op te vangen.
 
Motorkleding is ook van invloed bij harde wind. Bescherming is het hoofddoel van je motorpak. Daarnaast moet de kleding goed aansluiten. Kevlar werkt goed tegen slijtage, maar als het waait zit het te los. Een crosshelm kun je ook beter niet dragen als het hard waait. Pak een andere helm die goed aansluit en je met een vizier kunt sluiten.  
 

Anticiperen op harde wind

Pas je snelheid aan de situatie aan. We bedoelen niet dat je meteen langzamer moet rijden als het stevig waait, daar ga je alleen maar door slingeren. De gyroscopische kracht van de wielen zorgt automatisch voor stabiliteit. Het is dus beter om gewoon door te rijden, dan snijd je als het ware door de wind. Wat je nog kunt doen zodat je minder last van de storm hebt, is door terug te schakelen naar een lagere versnelling. Je motor blijft dan goed trekkend en zo heb je minder last van de wind.
 
Pas op wanneer je een vrachtwagen inhaalt of langs een gebouw of bosje rijdt. De wind kan daarna heel verraderlijk zijn. Je kunt de klap opvangen door even kort te accelereren als je bijvoorbeeld een vrachtwagen passeert. Je kunt ook alvast je wegligging aanpassen zodat je op je rijbaan nog speling hebt om de windvlaag op te vangen.
 
motorrijden wind
Het is vooral een kwestie van wennen en leren in te spelen op de harde wind. Mocht je nog steeds veel last hebben van de storm, dan kun je overwegen om een andere motor aan te schaffen. Je kunt windkracht 7 op verschillende motoren namelijk heel anders ervaren. Bij een naked bike waait de lucht als het ware door de motor, maar een racemotor bijvoorbeeld vangt vanwege de dichte kuip veel meer wind. Bij ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl helpen we je graag bij de verkoop van je motor. Zo kun je snel op een motor stappen die beter bestand is tegen de wind. 


Delen

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend je gegevens in.

Ik weet mijn kenteken niet

Reacties (3)


 • Plaats een reactie
 • Randolph
  2017-10-05 16:22:58

  Wat ook wel wil helpen tijdens rijden met harde wind is het 'slappe knieën' principe. Hoe dan? Rijd aan de zijde die het meeste wind vangt met je been/knie iets naar buiten, niet stijf, maar juist ontspannen (slap). Wanneer er een windvlaag komt zal je been verder naar buiten waaien. Dit zorgt voor een reactiekracht die je motor mooi rechtop houdt.
  Probeer het en je zult zien dat het werkt!

 • Dennis
  2017-10-06 16:36:43

  Ik leun tegen de wind in met mijn lichaam (hangen), werkt ook erg goed.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands